Alkoholscreening
ALKOHOLSCREENING I SAMBAND MED HÄLSOUNDERSÖKNING
VARFÖR ALKOHOLSCREENING?
De allra flesta som får frågan om sina alkoholvanor har inte djupare reflekterad över den och har ingen känsla av om det är för mycket. De säger ”jag dricker som alla andra”. Då kommer frågan: ”Hur dricker alla andra?”
På hälsoundersökningen belyser vi bland annat samband mellan livsstil och hälsa där vi ger individen en möjlighet att hitta sin egen väg till en eventuell förändring. Resultatet av analyserna blodfetter, blodsocker och blodtryck ger oss information om individens hälsa och vi talar mycket om olika vanor när det gäller kost, motion, tobak och alkohol.
De allra flesta som får frågan om sina alkoholvanor har inte djupare reflekterad över den och har ingen känsla av om det är för mycket. De säger ”jag dricker som alla andra”. Då kommer frågan: ”Hur dricker alla andra?”
Ungefär 13% av befolkningen i Sverige har ett riskbruk av alkohol.
Många rapporter tyder på detta och gränserna för vad riskbruk är, är fastställda av WHO. I Sverige har Folkhälsoinstitutet på regeringens uppdrag utbildat personal inom bland annat företagshälsovården genom Riskbruksprojektet. I Riskbruksprojektet har det tagits fram en metod för hur bruket av alkohol ska identifieras, den så kallade Alkoholscreeningen. Forskning har även bedrivits på modellen för att se om anställda känner sig kränkta eller misstänkliggjorda av att fylla i en enkät (Audit) och ta ett blodprov (cdt). För det är just det alkoholscreeningen handlar om. Resultatet av forskningen visar att man inte känner sig kränkt eller misstänkliggjord.
Ska man då göra alkoholscreening på vissa grupper av anställda – de man tror har problem?
Nej, det ska man inte! Alkoholscreening ska göras på alla.
Screeningen ska med fördel användas i sammanhang av hälsoundersökningen eller andra livsstilsundersökningar och syftet är att individen får tänka till om sina alkoholvanor. Det har visat sig att den korta rådgivningen och återkopplingen på enkät och provsvar har effekt på alkoholvanorna utan att mer avancerade insatser görs. Rådgivningen ges till den anställde men rapporteras INTE till arbetsgivaren.
Globenhälsan erbjuder mer stöd om individen så önskar. Det har vi kompetens för.
Ska ni på företaget då införa alkoholscreening i samband med er hälsoundersökning?
Mycket tyder på att just det förebyggande arbetet är av stor betydelse för individen – företaget – samhället.
Som tidigare nämnts är riskbruket i storleksordningen ca 13%. På en arbetsplats kan riskbruk medföra ökade olycksfalls- och skaderisker, öka risken för otrivsel, utanförskap och öka risken för ohälsa.
Tveka inte – ring oss när du har frågor!
Läs mer på Folkhälsoinstitutet – FHI
Vill du få en utförlig beskrivning av tjänsten och/eller en skräddarsydd offert kan du ta kontakt med din kundsamordnare eller maila oss info@globenhalsan.se