Hjärt-lungräddning och elskador
Utbildningen syftar till att få kunskap och känna trygghet att hjälpa personer med lindriga skador oavsett anledning men också att kunna rädda liv vid livshotande situationer orsakat av elektricitet.
Om ett tillbud är riktigt allvarligt så leder det till att Hjärt-lungräddning måste startas. På den första delen av utbildningen får man därför lära sig att bedöma situationen och vid behov starta HLR. Den andra delen av utbildningen som handlar om att ge Första Hjälpen (L-ABC) är anpassad för de som arbetar med elektricitet eller löper risk att drabbas av olika typer av elskador.
Utbildningsinnehåll
- Livsfarligt läge (bedöma och eventuellt flytta personen)
- Kontroll av livstecken (medvetande och andning)
- Fri luftväg
- Åtgärder vid svimning och medvetslöshet
- Hjärt-lungräddning
- Brännskador orsakat av el
- Elskador orsakat av ström genom kroppen
- Vilka faktorer avgör om det blir en allvarlig elskada
- Åtgärder vid chock (förebygga cirkulationssvikt)
- Åtgärder vid luftvägsstopp
- Åtgärder vid till exempel astma, diabetes, epilepsi, allergisk reaktion
- Larma på rätt sätt
- Utdelning av kompetenskort
Omfattning
Utbildningen tar cirka 3 timmar och genomförs ute på ert företag eller i våra lokaler vid Globen i Stockholm. Utbildningen innehåller både teori och praktik med tyngdpunkt på praktisk träning då alla får träna på en egen HLR-docka
Material
Instruktören medtar övningsdockor och övrigt utbildningsmaterial till samtliga deltagare. Kunden förser utbildningslokalen med whiteboard eller blädderblock samt ser till att en fri golvyta på minst 30 kvm kan skapas.