Handintensivt arbete
Med den här informationen vill vi på Globenhälsan hjälpa er hur man går tillväga gällande riskbedömningar och medicinska kontroller om det förekommer handintensivt arbete på ert företag.
Den 1 november 2019 började Arbetsmiljöverkets AFS 2019:3, medicinska kontroller arbetslivet att gälla.
AFS 2019:3 innebär kortfattat att arbetsgivaren regelbundet måste anordna medicinska kontroller om arbetstagarna utsätts för vissa faktorer i arbetsmiljön, som man vet kan leda till ohälsa, en av dessa faktorer är handintensivt arbete.
För reglerna kring handintensivt arbete gäller vissa övergångsregler vilket innebär att dessa kontroller ska vara genomförda senast 31 oktober 2021. Det betyder att själva riskbedömningen måste ha skett innan dess.
Syftet med AFS: 2019:3
Arbetsmiljöverkets syfte med de medicinska kontrollerna är att upptäcka tidiga tecken på ohälsa i arbetsmiljön och att skydda de arbetstagare som är extra utsatta. Det är också viktigt att se om medarbetare som arbetar med handintensiva arbeten är fysiskt och psykiskt lämpade för arbetsuppgifterna och verktygen.
Vad är handintensivt arbete?
Enkelt förklarat är handintensivt arbete upprepande handledsrörelser. Ofta utförs rörelserna i högt tempo och i kombination med kraft. Handintensivt arbete är vanligt för styckare och montörer, men ofta utsätts även tex. tandvårdspersonal och lokalvårdare för handintensivt arbete.
Så vet du om handintensivt arbete förekommer på ditt företag
Vid en riskbedömning kommer det troligtvis att framkomma om det förekommer handintensivt arbete eller inte. Handintensivt arbete bedöms utifrån hur snabba handrörelserna är (rörelsehastighet) och hur mycket kraft som krävs (ansträngning) och hur länge handrörelserna pågår under arbetsdagen (tid).
Om du via en riskbedömning har anledning att tro att det förekommer handintensivt arbete är det en god idé att genomföra en fördjupad riskbedömning med stöd av Globenhälsans ergonom Helena Kreuger.
I första hand ska man åtgärda de identifierade riskerna. Skulle riskbedömningen visa att det handintensiva arbetet innebär en ökad risk för belastningsbesvär och det inte går att reducera risken till en acceptabel nivå så ska medicinska kontroller genomföras och sedan upprepas minst var tredje år.
En medicinsk kontroll beställer du hos Globenhälsan med blankett som du hämtar här
Så här ser Globenhälsans process ut vid handintensivt arbete.
Risker vid handintensivt arbete
Handintensivt arbete ökar risken för belastningsrelaterade besvär i nacke, skuldra, arm och hand. Många besvär kan utvecklas över tid, och de negativa konsekvenserna kan komma att visa sig efter flera år jämfört med exempelvis felaktiga lyft som snabbt kan ge utslag i form av ryggont. Därför är de medicinska kontrollerna viktiga för att tidigt upptäcka symtom på ohälsa.
Tidiga varningstecken är stelhet, trötthet och smärta. Man blir trött i musklerna, känner sig svag och får ont. Om du har ont även efter att du slutat arbeta och inte längre använder händerna, kan det tyda på en belastningsskada.
Arbetsgivarens roll
I arbetet med riskbedömning och medicinska kontroller vid handintensivt arbete
- PLANERA hur riskfyllda arbetsmoment ska identifieras, t.ex. vid skyddsrond eller i dialog med arbetstagarna vid arbetsplatsträff.
- SÄKERSTÄLL att risker som identifieras även riskbedöms. Involvera Globenhälsans ergonom om intern belastningsergonomisk kompetens saknas.
- UTSE EN KONTAKTPERSON med god insyn i verksamheten för direktkontakt med den ergonom från Globenhälsan som utför riskbedömningen och de medicinska kontrollerna.
- GÖR EN TIDSPLAN för riskbedömningen och de medicinska kontrollerna tillsammans med Globenhälsan. Planera för regelbundna avstämningsmöten.
- SÄKERSTÄLL att arbetstagarna kan vara delaktiga i riskbedömningen
- UNDERSTÖD RIKBEDÖMNINGEN genom att ta fram underlag om arbetsmoment och information om arbetstagarnas besvär.
- RAPPORTERA RESULTATEN av riskbedömningen och de medicinska kontrollerna till både chefer, skyddsombud och arbetstagare. Ta hjälp av Globenhälsan i återrapporteringen.
- UTSE EN GRUPP bestående av både chefer, skyddsombud och arbetstagare att arbeta med åtgärder. Ta gärna med någon från Globenhälsan i arbetet.
- TYDLIGGÖR vilka resurser som finns för åtgärder, både gentemot de anställda och Globenhälsan. Genom att veta förutsättningarna så underlättas åtgärdsarbetet.
- TÄNK PÅ att medicinska kontroller är en åtgärd som i många fall kan undvikas genom att förbättra arbetsmiljön genom organisatoriska och tekniska lösningar
Råd till dig som har ett handintensivt arbete
- Kroppen behöver variation – ta pauser ofta, töj musklerna och låt dem slappna av för att öka blodcirkulationen
- Ändra arbetsställning och rör på dig för att öka cirkulationen i musklerna. Ofta är anledningen till långvariga besvär en minskad cirkulation i området till följd av för dålig återhämtning
- Använder du rätt verktyg för arbetsuppgiften? Hur mycket vibrerar verktyget? Vilar verktyget bra i handen eller är greppet för litet eller för stort?
- Greppa inte verktyget hårdare än vad momentet kräver
- Vid exponering för vibrationer: håll kroppen sviktande genom att hålla knän och armbågar lätt böjda med handlederna raka
- Lägg upp arbetet på ett sätt som gynnar kroppen och minskar statisk eller upprepad repetitiv belastning, exempelvis genom att variera dina sysslor
Mer information angående medicinska kontroller och handintensivt arbete finner du här